Si viatges, no deixis de menjar bé

Si fas una escapada d’uns dies, o un viatge, tingues en compte els següents consells perquè t’ajudaran a mantenir una bona alimentació tot i no poder seguir cap pauta alimentària, però sí uns hàbits alimentaris saludables:

 • Consumeix 2 peces de fruita cada dia com a mínim per aconseguir dosis de vitamina C correctes i alhora millorar o evitar el restrenyiment. Recomanem la poma, la pera, la pinya i el meló, que poden ser tan el primer plat com les postres d’un àpat, i els sucs o liquats de fruites naturals.
 • Menja verdura a tots els àpats encara que vagis de tapes. El pebrot, la ceba, els cogombres o la remolatxa s’utilitzen per guarnir molts plats, no els apartis i consumeix-los per obtenir fibra, vitamines i minerals. També un entrant de cremes de verdures, carxofes o espàrrecs verds, amanides i guarnicions amb escalivada o carbassó són una molt bona alternativa per acabar completant l’àpat.
 • Consumeix els aliments al vapor, bullits o a la planxa, i evita aliments fregits i arrebossats.
 • Beu 8 gots d’aigua al dia com a mínim, que serien el litre i mig recomanat. Ho pots aconseguir en forma d’aigua directament, o també combinant infusions, brous, cremes, sucs naturals…
 • No afegeixis sal als aliments. Els cuiners utilitzen sal per cuinar-los, no és necessari afegir-n’hi d’extra.
 • A cada àpat intenta que hi hagi un aliment proteic. No és bo no menjar carn, peix ni ous, però tampoc és saludable l’abús.
 • Pel què fa al consum de peix, recorda que la tonyina, les sardines o les anxoves, tot i ser en conserva, aporten proteïnes i greixos omega 3, per tan, el seu consum et pot anar bé per aconseguir les dosis necessàries d’aquests nutrients. Tot i això, és millor optar per varietats de peixos a la planxa, al papillot, a la brasa o al forn.
 • En quan a les carns, no abusis de carns vermelles o amb greix i opta per les varietats de carns amb poc greix.
 • Evita totalment el consum de begudes alcohòliques i excitants (cafè, coles…). Intenta beure infusions, tes diversos i sucs de fruita naturals, sobretot entre hores.
 • Amaneix verdures, amanides, carns i peixos amb oli d’oliva, llimona i/o vinagre i evita les salses i condiments consistents perquè és afegir al plat més greix i sovint molts additius innecessaris a la dieta.
 • No facis postres si has quedat tip durant l’àpat, que normalment son força consistents. Sinó, la fruita o els làctics com el iogurt són les millors alternatives.
 • Redueix el consum d’aliment refinats: pa blanc, arròs blanc… millor les varietats integrals i enriquides amb fibra, si t’és possible. Si no pots, recorda que el consum de verdures enriqueix els àpats pel què fa al consum de fibra.
 • Evita quedar massa tip als àpats. Menja poc i més sovint, entre hores ja podràs menjar, el més indicat són fruits secs crus o torrats, fruita o làctics, com el iogurt.
 • En cas de patir una al·lèrgia o intolerància alimentària informa i demana als bars, restaurants i hotels on vagis si tenen menjar apte perquè ho tinguin en compte i et puguin adaptar el menú, si és possible, o simplement et puguin informar del què és apte i del què no.