Sopars equilibrats i saludables

L’àpat del sopar hauria de ser el més suau de tots i, segons les tendències i la pràctica actual, no és així sinó tot al contrari. El sopar és l’últim àpat del dia i l’organisme es troba ja en fase de repòs i menys actiu metabòlicament. Per això, els inconvenients de sopar tard, de manera abundant i amb aliments inadequats són nombrosos: afavoreix la obesitat, augmenta el nombre de males digestions i no hi ha un bon descans durant la nit.
El què s’ha d’intentar és sopar aviat, amb quantitats d’aliments suficients i, per aconseguir-ho, la clau està en fer un bon esmorzar, menjar alguna cosa a mig matí, dinar de manera correcte, variat i suficient, i no oblidar-se del berenar. D’aquesta manera, s’arriba al sopar amb la gana òptima, però no exagerada, i s’evita picar o menjar de manera descontrolada i aliments indesitjables.

Sopar de forma equilibrada i correcte proporciona múltiples beneficis: el son és molt millor, es beneficia l’aspecte de la pell, s’aconsegueix mantenir el pes adequat, se’n beneficien les funcions hepàtiques i renals, entre d’altres. Per tant lo ideal serà sopar dues hores abans d’anar a dormir per aconseguir tots aquests beneficis.

Propostes de sopars equilibrats:

PRIMER PLAT:

 • Verdures al vapor, bullides o escaldades.
 • Cremes o purés de verdures i llegums o patata.
 • Sopa de pasta, arròs o avena, o sèmoles de verdures.
 • Arròs o pasta amb moderació combinades amb verdures.
 • Amanides amb fruites i hortalisses variades.

L’apunt: en cas de tenir digestions difícils, es recomana no consumir verdures i hortalisses crues, ja que la fibra crua costa una mica més de digerir que la cuita.

SEGON PLAT:

 • Peix blanc al vapor, al forn o a la planxa i amb llimona.
 • Carn blanca a la planxa o guisada amb poc greix.
 • Ous, preferiblement en forma de truita, ou dur, remenat o passat per aigua.
 • Pernil dolç o pernil salat acompanyat de pa torrat amb tomàquet i oli. És important que aquesta opció no sigui per a cada dia, i sempre amb un primer plat abans, preferiblement de verdures.

L’apunt: si en el primer plat hi hagi verdures, es recomana acompanyar el 2n plat de pa torrat o patata. En cas que en el primer plat hi hagi pasta o arròs, es recomana acompanyar el 2n de verdures o hortalisses.

POSTRES:

 • Fruita fresca o en compota.
 • Làctics, com el iogurt, el quefir, el formatge fresc o el mató.

L’apunt: els làctics a base de llet, ensucrats, amb nata o altres condiments, com la xocolata o vainilla, han de ser de consum ocasional. Per exemple: flam, crema, natilles, mousse, gelat, iogurt grec, etc.