Com actuar davant la declaració de la OMS

“El consum de carn processada pot augmentar el risc de desenvolupar càncer de còlon”
Parlem de la carn, sí, un aliment bàsic a la dieta per les seves qualitats. Però això no significa que, pel fet de que sigui un aliment bàsic, s’hagi de consumir a tots els àpats perquè hi ha una gran diferència en dir que un aliment és bàsic a l’alimentació i el fet de que, per aquest motiu, s’hagi de consumir massa sovint o de forma totalment descontrolada.

L’Institut sobre el Càncer de la Organització Mundial de la Salut (OMS), després de revisar nombrosos estudis científics de manera rigorosa, adverteix que el consum de carn processada pot augmentar el risc de desenvolupar càncer de còlon. I tot i que no cal ser alarmistes, no podem abaixar la guàrdia sobre els hàbits de consum actuals. I és segurament per l’elevat consum que se n’està fent que s’hagin pogut arribar a constatar aquestes xifres i resultats.

Carn vermella i carn processada

La carn vermella és el tipus de carn que, a diferència de la carn blanca, té un contingut més elevat d’hemoglobina, ferro assimilable i altres minerals, vitamines com la B12 i greix saturat. Ho és la carn de vedella, xai, cabrit, poltre, ànec i la d’algunes parts del porc.

La carn processada és la que s’ha transformat a través del salaó, el curat, la fermentació, el fumat o altres processos per millorar-ne el seu sabor i/o la seva conservació junt amb altres additius. Ho són les salsitxes tipus frankfurt, bacó, conserves de carn, carn seca o en llauna i algunes hamburgueses.

Què diu la OMS?

Segons l’últim comunicat, exactament que el consum de 50 grams de carn processada diaris pot augmentar un 18% el risc de desenvolupar càncer de còlon. Però cal fer èmfasi en altres afirmacions sorgides de la mateixa OMS de que el risc de càncer a través dels aliments no s’atribueix a un sol aliment o producte, sinó a tot un conjunt d’hàbits i estil de vida no saludables.

Llavors, hem de deixar de consumir carn i carn processada?

En primer lloc, descrivim què són realment 50 g de carn processada, la quantitat de consum diària que segons els últims estudis poden incidir en l’aparició de càncer:

  • 3 talls d’indiot o pernil cuit
  • 4 llesques de mortadel.la, chooped, llom curat…
  • 1 salsitxa elaborada i tipus frankfurt
  • 1/2 hamburguesa “fast food”

Els experts en nutrició i dietètica sempre hem insistit en mantenir una alimentació variada, equilibrada i suficient. I realment aquesta és la clau. Si ens fixem en la piràmide alimentària, que coincideix perfectament amb la nostra dieta mediterrània, coneguda i estudiada a nivell internacional per les nombroses virtuts, no exclou el consum de carn ni tampoc el de carn processada. Però a diferència d’altres aliments com les verdures, les fruites i els cereals, el consum de carn i derivats s’ha de racionar una mica més i no s’ha de consumir cada dia. Cal ser conscients del què mengem, àpat a àpat i dia a dia, per aconseguir varietat i evitar monotonia.

I precisament, el què la OMS vol transmetre a la població és la necessitat de varietat i equilibri per evitar consumir sempre el mateix perquè pot arribar a ser un problema greu per la salut.

I si vull deixar de menjar carn, és suficient en eliminar-la de la dieta?

Sabem, com hem comentat, que la carn conté proteïnes i greixos. Pel què fa al seu contingut en proteïnes, la podem substituir pel peix, els ous, la combinació de llegums amb cereals, el tofu , el seità i el tempeh, i els seus derivats.

Però no oblidem que es tracta d’un aliment que conté ferro, un mineral indispensable per la salut, entre d’altres. I no tots els aliments proteics substituts n’aporten. Per això, cal ser conscients dels dèficits nutricionals que poden aparèixer pel fet de deixar de consumir carn rotundament, i cal saber com compensar-ho amb la combinació d’aliments. I exactament el mateix podria passar al deixar de consumir altres aliments.

Menjar una mica de tot i de forma saludable

Com hem anat dient, és important mantenir una alimentació al màxim de variada i equilibrada possible: si avui esmorzem un entrepà amb embotit i liquat vegetal de fruites, demà intentarem menjar un bol de iogurt amb fruita fresca i cereals tipus musli. Si per dinar hi ha arròs, peix i fruita fresca, per sopar intentarem menjar patata i verdura, ous i làctic. Per a la organització del dia següent, valorarem què hem menjat per intentar no repetir, i podrem fer amanida amb llegums, una mica de carn i fruita fresca, i per sopar sopa amb verdures, peix i làctic. Ja ho veieu, les opcions són moltíssimes. I no oblidem mai que som el què mengem.

Variar tan com es pugui la tria d’aliments, no excloure’n cap de forma rotunda i evitar el consum en excés d’un aliment concret.