El torró, producte estrella del Nadal

El torró és un producte típic de Nadal i durant les festes és present a pràcticament totes les cases. Conegut pel seu contingut energètic degut als greixos i sucres que conté, el torró tradicional és elaborat a base de fruits secs, normalment ametlles o avellanes, mel i ous, tot i que amb els anys s’han anat creant torrons de formes, textures i gustos molt diversos: coco, xocolata, maduixa, amb licor…

Què aporta el torró?

Popularment es desconeixen totes les qualitats del torró i també la forma correcte de consumir-lo. En general es pensa que menjar torró és dolent per la salut quan ben bé no és així, i al mateix temps, quan n’és època, se’n fa un consum desmesurat.

Per saber què aporta exactament un torró cal interpretar la informació que apareix a l’etiqueta o envàs del producte. Actualment, ja és obligatori que hi hagi la llista amb tots els ingredients, la informació dels al.lèrgens presents incloses les traces i la informació nutricional per 100 g, és dir, les calories, proteïnes, greixos i greixos saturats, hidrats de carboni i sucres, i sal.

Els ingredients apareixen per ordre decreixent, és a dir, de major a menor en quantitat. Per exemple, si el primer ingredient que apareix a la llista són avellanes, significa que el què hi ha en més quantitat són les avellanes, i així successivament. El torró tradicional és ric en greixos insaturats i sucres principalment, i també proteïnes, fibra, vitamina E, calci i magnesi

En relació a la informació nutricional és important saber què són exactament 100 g perquè aquesta és la quantitat que apareix de forma obligatòria a l’etiqueta per mostrar els valors nutricionals. En pocs productes aquests 100 g coincideixen amb els grams que correspon una ració de consum.

100 g no és sempre la quantitat que es consumeix d’un aliment.La ració de consum varia en funció del producte i el moment en què es consumeix.1 RACIÓ DE TORRÓ = 25-30 g = 1 TALL

Com que un tall de torró equival a uns 25-30 g, no 100, ja són molts els fabricants que opten per donar la informació nutricional per ració de consum i així facilitar al consumidor la interpretació dels valors i saber d’una forma més àgil i clara què està consumint.

  ALACANT XIXONA MASSAPÀ
  per 100 g per ració (25 g) per 100 g per ració (25 g) per 100 g per ració (25 g)
Energia (kcal) 484 121 489 122 483 121
Greixos (g) 26,8 6,7 27,9 7,0 27,0 6,8
dels quals són saturats 2,3 0,6 2,8 0,7 2,3 0,6
Hidrats de carboni 44,9 11,2 43,5 10,9 45,5 11,4
dels quals son sucres 44,1 11,0 42,6 10,7 45,2 11,3
Proteïnes 13,0 3,3 13,0 3,3 11,9 3,0
Sal* 0,3 0,1 0,4 0,1 0,3 0,1
*Sal provinent del propi aliment

Menjar torró és sa?

El torró és un aliment nutritiu amb moltes propietats saludables però cal moderació i sentit comú alhora de consumir-lo.

Una persona adulta necessita ingerir unes 2000 calories de mitjana cada dia. Un tall de torró conté 1/16 part d’aquestes calories diàries, per tan, consumir-lo amb moderació i en equilibri amb la resta d’aliments i àpats del dia pot ser saludable.

Indicat especialment per: esportites, estudiants, adolescents, dones embarassades i en període d’alletament, persones amb osteoporosis i pel tractament de la psoriasis.Reduir el consum en cas de: diabetis, tot i que existeixen torrons elaborats amb edulcorants, sobrepès o obesitat (cal equilibrar-lo molt bé amb la resta d’aliments), transaminases elevades i problemes a la bufeta del fel i biliar.Eliminar completament de la dieta en cas d’al·lèrgia als fruits secs.