Època de maduixes i maduixots.

Apunt d’arribar a la primavera, ens trobem en el millor moment de l’any per consumir maduixes i maduixots. Gustoses al paladar amb un punt de dolçor característic, són fruites amb moltes propietats i grans beneficis per a la salut.

  • Són poc calòriques i el component més abundant, després de l’aigua, són els sucres, concretament fructosa, glucosa i xilitol.
  • La fibra que contenen regula el ritme del trànsit intestinal i millora problemes de restrenyiment.
  • Contenen grans quantitats de vitamina C. Aquesta és una vitamina antioxidant que ajuda a alentir el procés d’oxidació de les cèl·lules:
    • Millora la circulació sanguínia: proporciona força i elasticitat als vasos sanguinis i, al mateix temps, contenen poc sodi i molt de potassi, amb la qual cosa, són recomanables per a les persones que pateixen hipertensió arterial.
    • Fonamental per sintetitzar correctament el col·lagen, una proteïna que dóna elasticitat a la pell i manté els ossos, les articulacions i les dents en bon estat.
    • A més a més, també ajuda a l’absorció i assimilació del ferro a la sang. Per tant, són ideals per a les persones amb anèmia ferropènica.

    

  • Aporten àcid fòlic (vitamina B9). Aquesta vitamina intervé en la producció de glòbuls vermells, blancs i d’anticossos del sistema immunològic, i té un paper fonamental especialment durant els primers mesos de l’embaràs ja que ajuda a la formació de l’espina bífida del nadó.
  • Font natural d’antioxidants. Redueixen i poden bloquejar els radicals lliures que modifiquen el colesterol “dolent” (LDL-c), que té un paper fonamental tant en l’origen com en el desenvolupament de l’arteriosclerosi (malaltia que consisteix en un engruiximent i duresa anormal dels vasos sanguinis a causa d’un dipòsit de material gras i cèl·lules, que impedeix o dificulta el pas de la sang).

BATUT DE MADUIXA

5 - 6 maduixes o maduixots
1 poma
menta
1/2 llimona
aigua
*Batut molt refrescant ideal pels nens. Es pot afegir una mica de llet o beguda vegetal per aportar més nutrients.

LIQUAT DE MADUIXES DIGESTIU

4 - 5 maduixes o maduixots
1/4 de pinya
pastanaga
branca d'api
gingebre
*Liquat digestiu gràcies als enzims de la pinya i el gingebre, i també amb elevades propietats antioxidants i alcalinitzants de pH. Indicat per a persones amb problemes gastrointestinals i també psoriasis.