Pautes per a una dieta depurativa

És època de depurar l’organisme. I per què?

Amb l’arribada de la primavera i el bon temps, les persones hipersensibles (normalment també amb al·lèrgies diverses) pateixen una sensació de fatiga i debilitat generalitzades amb símptomes molt com: tristor, falta de memòria, inflament d’extremitats, mal de cap, alteracions de la son i de la gana, mareig, etc. Aquesta sensació és coneguda com l’astènia o cansament primaveral degut a una gran acumulació de toxines i radicals lliures principalment.

Per això és necessari depurar l’organisme (que no significa dejuni) amb aliments específics que ajudin a drenar el fetge i el ronyó, els òrgans de metabolisme i eliminació per excel·lència.

Com es fa una dieta depurativa, i què he de tenir en compte?

  • Mantenir la hidratació correcte i suficient. L’augment de la temperatura ambiental provoca un augment de la sudoració corporal, per aquest motiu, s’han d’equilibrar les pèrdues hídriques amb la ingesta d’aigua, infusions, liquats i aliments sucosos per aconseguir arribar al consum de 1,5 litres a 2 litres.
  • Augmentar la ingesta de productes rics en àcids grassos omega 3, com el peix blau (salmó, tonyina i sardines) i els fruits secs. Aquest tipus de greix té una acció antiinflamatòria important i beneficis que actuen a nivell de sistema nerviós.
  • Consumir liquats de verdures, hortalisses i fruites cada dia. Rics en vitamina C, són molt depuratius i tenen elevades propietats antioxidants. Són imprescindibles per a l’eliminació de radicals lliures i toxines que es van acumulant.
  • Repartir les ingestes diàries per evitar pujades i baixades brusques dels nivells de glucosa a la sang, i evitar la sensació de falta d’energia i mareig. El més recomanable és mantenir 5 àpats al dia, repartits al llarg de tot el dia.
  • Evitar quedar massa tip als àpats. Els menjars abundants, si a més a més són rics en greixos i proteïnes, provoquen digestions lentes i pesades que en moltes ocasions provoquen malestar i cansament. Els àpats han de ser suaus i lleugers.
  • No abusar dels productes estimulants, especialment a durant la segona meitat del dia. Aquests aliments, com el cafè, el te, les begudes de cola, productes amb cafeïna i els seus derivats, poden aconseguir un nivell d’excitació no recomanable.

Finalment, la pràctica d’exercici físic de manera constant com caminar, anar amb bicicleta o nedar, i mantenir uns horaris regulars ajudaran per mantenir salut, reduir el cansament i evitar acumular toxines.