L’estrès i l’alimentació

Vivim en una societat on el ritme de vida és estressant. I això passarà factura, segurament tard o d’hora n’apareixeran tot un seguit de conseqüències. A dia d’avui, molts dels atacs d’angoixa detectats són el resultat d’un estrès continu. Sabent això, i tot i està immersos en un estrès general, podem prevenir-ho si tenim en compte els següents nutrients i aliments necessaris pel sistema nerviós:

  • Triptòfan: és un dels aminoàcids essencials present a les patates, al bacallà, als plàtans, a la llet i al cacau principalment, i que intervé directament al sistema nerviós ja que és precursor de la serotonina. La serotonina és un neurotransmissor de la melatonina, una hormona que existeix en major quantitat a l’organisme durant el cicle nocturn de la persona i ajuda a la relaxació i també a conciliar el son. Quan la dieta és pobra en triptòfan o bé l’estrès ha consumit gran part del triptòfan que hi ha a l’organisme és quan pot aparèixer insomni, estrès i cansament.
  • Vitamina B12: forma part del complex de vitamines del grup B i és present a tots els aliments d’origen animal com la carn, el peix, els ous, els làctics i tots els derivats, també s’han trobat traces de vitamina B12 a la mel i al pol·len. Aquesta vitamina intervé en el desenvolupament del sistema nerviós i en la formació de glòbuls vermells, per tant és una vitamina relacionada amb el ferro. Un dèficit de B12 provoca un tipus d’anèmia, coneguda com anèmica megaloblàstica.Les persones que segueixen una dieta vegetariana estricte necessiten la suplementació de vitamina B12 per evitar el dèficit.
  • Magnesi: és un mineral que es troba en major quantitat als fruits secs, al cacau, a la soja i als cereals integrals. Intervé durant la transmissió nerviosa al múscul i en la relaxació muscular, per tant, és necessari per millorar l’agarrotament i contracció del múscul degut a l’estrès.Persones amb estrès crònic, esportistes i persones amb problemes musculars es recomana una suplementació de magnesi per cobrir les necessitats diàries.

També, cal tenir en compte les substàncies que perjudiquen o empitjoren l’estrès:

  • Cafeïna, teïna i, per tant, tots els productes que en contenen: cafè, te, begudes excitants i productes preparats estimulants.
  • Sal i aliments amb quantitats elevades de sal, com plats precuinats i conserves: la sal augmenta la pressió a les arteries i quan aquesta és més elevada del compte (hipertensió arterial) s’altera el ritme cardíac amb possibles conseqüències greus, com complicacions cardiovascular i estrès. Tot i que cal remarcar que aquesta no sempre és la responsable de la hipertensió. Tots coneixem el famós “síndrome de la bata blanca” on es demostra clarament que els nervis i l’estrès augmenten la pressió arterial sense necessitat d’haver consumit sal. Tot i això, és important no excedir-se en cap dels casos ja que sal, estrès i hipertensió estan molt lligats.

Finalment, es mostra un exemple de menú diari amb l’objectiu de prevenir o reduïr l’estrès:

ESMORZAR: llet amb cacau.

MIG MATÍ: entrepà integral i una fruita.

DINAR: Trinxat (col i patata), conill al forn amb picada d’ametlles i mató amb mel.

BERENAR: Plàtan.

SOPAR: brou vegetal amb pasta integral, bacallà al forn amb verdures i iogurt.