Consells dietètics per a les festes de Nadal

Gaudir els àpats, les reunions familiars, les trobades amb amics i el bon menjar els dies festius no té perquè estar vinculat a un desordre alimentari, ni tampoc ha d’estar lligat a excessos i augment de pes si es posen en pràctica a consciència els bons hàbits alimentaris. Les següents pautes alimentàries seran les millors aliades durant aquestes festes:

  • Planifica, sempre que sigui possible, els aliments que es consumiran a cada àpat. Si l’àpat especial és el dinar fes un esmorzar i un sopar lleugers i si l’àpat més contundent és el sopar, intenta equilibrar-ho amb els altres àpats a base de brous, sopes i cremes de verdures suaus.
  • No oblidis que l’aperitiu no és el primer plat sinó que correspon a un pica-pica inicial, per això és convenient que en siguis conscient per evitar els excessos. Fes tastets en petites quantitats i escull els aliments i les begudes més lleugers, preferiblement sense alcohol.
  • Compensa plats dins un àpat, és a dir, si el primer plat és molt consistent amb salses i guarniment, intenta que el segon sigui més lleuger, i a la inversa.
  • Beu infusions, brous i aigua al llarg del dia.
  • Recorda la importància de la presència d’aliments vegetals a tots els àpats, o bé com a plat principal o sinó formant part de l’acompanyament (canelons de bolets o d’espinacs, ànec amb compota de poma, pollastre amb prunes i rúcula…), pel seu aport en fibra, vitamines, minerals i aigua, i el baix contingut en sucres i greix.
  • Opta per les varietats integrals per augmentar el consum de fibra.
  • Modera el consum de dolços i confits, menja’ls a poc a poc i a consciència per evitar un abús.
  • Evita l’excés del consum de begudes ensucrades, amb gas o amb alcohol. L’aigua i una copeta de vi són les begudes recomanades durant l’àpat. Per acabar, una infusió d’herbes carminatives i digestives (boldo, regalèssia, clau, canyella…) en comptes de licors o altres destil·lats. Substitueix còctels i aperitius amb alcohol per sucs i liquats de fruites i verdures naturals, amb efecte saciant i alhora molt depuratius.