La immunitat, imprescindible per a la salut

Qualsevol canvi que podem viure, ja sigui un trasllat, una situació laboral nova, el naixement d’un fill o un procés de malaltia, té repercussions per l’organisme amb una sèrie de conseqüències que cal controlar per evitar una baixada de defenses. També el canvi d’estacions com ara l’arribada de la tardor, que a més ve acompanyada d’un descens de les temperatures, pot provocar inestabilitat a la immunitat i, com a tal, aparèixer els primers refredats, esternuts, tos, mal de coll, dolor i cansament general. Per mantenir la immunitat en bon estat hem de cuidar especialment la flora intestinal i el to muscular. També el caràcter i el bon humor tenen un paper important.

Els aliments ideals per tal de mantenir una bona immunitat són els següents:

    • Fruites cítriques de temporada, com la taronja, la mandarina o l’aranja. Contenen vitamina C, potent antioxidant, que actua directament contra els radicals lliures i evita l’oxidació de les cèl·lules de l’organisme. Recomano el consum de 1 o 2 cítrics al dia i per a les persones que practiquen esport regularment o bé han passat un procés víric o bacteriològic el consum de 2 a 3 peces com a mínim.
    • Aliments que contenen proteïnes com la carn, el peix, els ous, el tofu, el tempeh, el seità o bé la combinació de llegums amb cereals. La massa muscular també influeix en el manteniment de la immunitat, i és gràcies a l’aport de proteïnes. L’ideal és que hi hagi un aliment proteic a cada àpat principal.
    • Aliments probiòtics com el iogurt, el quefir o la xucrut. Tots ells fermentats, són totalment necessaris per mantenir la salut de la flora intestinal juntament amb els prebiòtics.
    • Aliments prebiòtics, que són els que contenen fibra, com les verdures i les fruites, els cereals integrals i els productes enriquits en fibra. És el substrat dels probiòtics i alhora disminueixen les molèsties intestinals provocades pels gasos i flatulències. Recomano la ingesta de prebiòtics a tots els àpats: com a mínim el consum de 5 racions de fruites i verdures diàries i que tots els cereals que es consumeixin siguin integrals.

Per posar-ho en pràctica, a continuació proposo un exemple de menú per ajudar-vos a combinar els aliments:

ESMORZAR: suc de taronja natural, entrepà de pernil salat i got de beguda de civada amb calci.

MIG MATÍ: iogurt amb fruits secs i mel.

DINAR: cuscús integral amb verdures, lluç al forn amb llimona i quefir.

BERENAR: mandarines i galetes amb fibra.

SOPAR: brou vegetal amb polenta, truita de carxofes i iogurt.